Γαλλία: κατάληψη Πύργου θα μπορούσε να σημάνει

την κατάκτηση του δικαιώματος παραμονής για μετανάστες εργάτες

Αναδημοσίευση και μετάφραση από εδώ: https://libcom.org/news/france-tower-occupation-could-win-migrant-workers-their-right-stay-26032017

Η νίκη για 105 μετανάστες εργάτες είναι πολύ πιθανή ακολουθώντας την κατάληψη για δυο εβδομάδες των Πύργου Semmaris στο Παρίσι με το αίτημα αυτοί και 23 άλλοι σύντροφοί τους να νομιμοποιηθούν και να αποκτήσουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Οι εργάτες χωρίς χαρτιά (δηλαδοί όσοι δεν έχουν έγγραφα ταυτοποίησης), που είναι οργανωμένοι στο Τμήμα 94 του συνδικάτου της CGT, παρέμεναν οχυρωμένοι στο ισόγειο της αγοράς Rungis στον δήμο Chevilly-Larue από τις 13 Μαρτίου διαμαρτυρόμενοι για την αποτυχία των αρχών να χειριστούν το αίτημά τους για νομιμοποίηση.

Πολλοί από τους καταληψίες μένουν για χρόνια στη χώρα, μην έχοντας κανέναν τρόπο να διαπραγματευτούν ή να επιβάλλουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, εξαιτίας του “γκρίζου” νομικού καθεστώτος τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα La Parisien, ο Mamadou, από το Μάλι, είπε: “Έφτασα στη Γαλλία το 2009, και δουλεύω για την ΜΙΝ εφτά χρόνια – για μένα όλα είναι έτοιμα, δεν ξέρω πού μπλοκάρει (η νομιμοποίηση)”.

Όμως, μέσα σε λίγες μέρες από την κατάληψη, και εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από την κοινή γνώμη, αντιπρόσωποι από την τοπική Νομαρχία ανακοίνωσαν τώρα ότι οι αιτήσεις των εργατών θα αντιμετωπιστούν “όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Η ομάδα δουλεύει υπό την “αιγίδα” της MIN, μιας κρατικής ιδιοκτησίας εταιρίας πώλησης τροφίμων χονδρικής, η οποία πιστεύεται ότι απασχολεί γύρω στους 600 εργάτες χωρίς χαρτιά, εκμεταλλευόμενη την επισφαλή νομική τους θέση για να εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις πληρωμές και τα ωράριά τους. Το προσωπικό δουλεύει σε οτιδήποτε από την καθαριότητα μέχρι την προετοιμασία φαγητού και τη φύλαξη των χώρων. Ένας συνδικαλιστής εκπρόσωπος της CGT είπε:

Δουλεύουν σε τομείς όπου είναι αναντικατάστατοι. Πληρώνουν τους φόρους τους, συνεισφέρουν αλλά δεν έχουν δικαιώματα. Η CGT δεν θέλει εργάτες χωρίς δικαιώματα και ξέρει, όπως και στον αγώνα για την ισότητα των φύλων, ότι η κατάκτηση δικαιωμάτων για όσους είναι στη χειρότερη θέση/worst-off means ανεβάζει τον πήχη για όλους.

Η περιφρούρηση της απεργίας θα τελειώσει μόνο με την έκδοση από τον εργοδότη των εγγράφων που είναι απαραίτητα για την νομιμοποίηση, καθώς και μιας προσωρινής άδειας από την Νομαρχία που θα παραχωρεί κάρτα κατοίκου για έναν χρόνο σε όλους αυτούς τους εργάτες…

Ένα καινούριο βήμα έγινε την Τετάρτη 22 Μαρτίου για την έναρξη της νομιμοποίησης. Το τμήμα 94 της CGT, η συλλογικότητα των μεταναστών εργατών της και το ευρύτερο σωματείο θα εκτιμήσουν την εξέλιξη της διαδικασίας και θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στις 11πμ.

Η επισφαλής εργασία για τους εργάτες χωρίς χαρτιά έχει χειροτερέψει τον τελευταίο χρόνο με την εφαρμογή των νέων αλλαγών στον γαλλικό μεταναστευτικό νόμο, που έχουν καταστήσει την χρήση ενός “ψευδωνύμου” αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης και έχουν σκληρύνει την διαδικασία απόκτησης ετήσιας άδειας παραμονής/κατοίκου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.