Βρυχηθμοί άγριας απεργίας στη Δυτική Βιρτζίνια: οι δάσκαλοι συνεχίζουν την απεργία1

Χιλιάδες δάσκαλοι, οδηγοί λεωφορείων και άλλοι εργαζόμενοι στα σχολεία σε ολόκληρη τη Δυτική Βιρτζίνια αψήφισαν τις εντολές του συνδικάτου και της [τοπικής] κυβέρνησης για μια περίοδο “εκτόνωσης” και ηρεμίας και επέστρεψαν στο καπιτώλιο της πολιτείας την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου καθώς οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν. Επιπλέον, φαίνεται ότι πολλές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να απεργούν και την Πέμπτη 1 Μαρτίου, καθώς η απεργία δυναμώνει όλο και περισσότερο στα χέρια των εργαζόμενων. Tο δημοσίευμα αυτό πρωτοεμφανίστηκε στο Going Down.

Στο Καπιτώλιο της πολιτείας της Δυτικής Βιρτζίνια, το πνεύμα παρέμεινε αυτό της αψήφισης:

Αναφέρουμε:

Χιλιάδες δάσκαλοι κατέβηκαν στο κτίριο της Γερουσίας της πολιτείας την Τετάρτη – μια μέρα που τα συνδικάτα είχαν προσδιορίσει μια περίοδο “για να ηρεμήσουν τα πραγματα” – φωνάζοντας “μας πούλησαν”, “Δεν τέλειωσε τίποτα”, “Πού είναι το συνδικάτο;” και “Δεν φεύγουμε”. Τα πλακάτ που κουβαλούσαν οι δάσκαλοι περιλαμβάνανε: “Μόλις κέρδισα ένα κοτόπουλο στο Let’s Make a Deal” και “Η μέρα που θα ηρεμούσαν τα πράγματα ζεσταίνεται”.

Αλλα συνθήματα έριχναν την ευθύνη ξεκάθαρα στην ηγεσία του συνδικάτου:

Με συνεχή συνθήματα “Ένα πάγωμα δεν είναι μια λύση!” από προηγούμενες μέρες της απεργίας – μαζί με καινούρια συνθήματα “Μας πουλήσανε!” — πλήθη δασκάλων και άλλων εργαζόμενων στα δημόσια σχολεία επέστρεψαν στη Γερουσία της πολιτείας την Τετάρτη, λέγοντας ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με την πρόταση της Τρίτης.

Την Τρίτη, ηγέτες του συνδικάτου, Δημοκρατικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν μια συμφωνία στα μέλη του συνδικάτου που θα περιελάμβανε μια αύξηση μόνο 5% στον μισθό και ένα πάγωμα στο πρόγραμμα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα νέα αυτά γρήγορα αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση και ειδώθηκαν δικαιολογημένα ως μια συμφωνία ξεπουλήματος από τους γραφειοκράτες του συνδικάτου. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο It’s Going Down, απεργοί δάσκαλοι μέλη της IWW έγραψαν σχετικά με την κατάσταση:

Ενώ η ηγεσία έχει πλασάρει αυτή τη συμφωνία σαν μια νίκη για τους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη την πολιτεία, που απεργούσαν από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι στην πολιτεία τελικά απορρίπτουν τον συμβιβασμό της ηγεσίας.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων στην ιστοσελίδα του West Virginia Public Employees UNITED ψήφισαν σε μια ψηφοφορία ενάντια στην παρούσα συμφωνία. Στην τελευταία μέτρηση, πάνω από 1000 ψηφοφόροι απέρριψαν εξαρχής τη συμφωνία, πάνω από 400 είπαν ότι η συμφωνία ήταν μια αρχή αλλά τελικά την απορρίπτουν και μόνο 21 είπαν ότι την αποδέχονται όπως είναι.

Οι εργαζόμενοι σ’ αυτή την πολιτεία έχουν δείξει τη δύναμη που έχει ο έλεγχος από τα απλά μέλη πάνω στις ενέργειες των κομητειών, ενώ αρκετές θαρραλέες κομητείες ενεπλάκησαν σε άμεσες δράσεις πριν από το κάλεσμα της ηγεσία του συνδικάτου για μια απεργία σε ολόκληρη την πολιτεία. Οι εργαζόμενοι σ’ αυτή την πολιτεία θα απορρίψουν και θα συνεχίσουν να απορρίπτουν οποιονδήποτε και κάθε συμβιβασμό με αυτά τα αντιδραστικά νομοθετικά σώματα.

Μιλώντας στον τοπικό τύπο, ένας εργαζόμενος δήλωσε:

Το Κογκρέσο και η Γερουσία αισθάνονται ότι μπορούν να μας λιμοκτονήσουν, κι εμείς αισθανόμαστε ότι η ηγεσία του συνδικάτου μας υπέκυψε σ’ αυτό”, είπε. Ο Culver είπε ότι είναι μέλος του παραρτήματος Cabell της West Virginia Education Association, αλλά ότι δεν ρωτήθηκε ή ενημερώθηκε για τη συμφωνία πριν αυτή ανακοινωθεί.

Ως απάντηση στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες και απεργίες, τα σχολεία σε ολόκληρη την πολιτεία δήλωσαν ότι θα παρέμεναν κλειστά την Τετάρτη, και αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η απεργία θα συνεχιστεί και αύριο, τουλάχιστον. Σύμφωνα με τον Jake Jarvis της West Virginia State Journal στο Twitter:

Παραθέτουμε:

Τα σχολεία και στις 55 κομητείες της Δυτικής Βιρτζίνια θα είναι και πάλι κλειστά την Πέμπτη, παρά τις εκκλήσεις από τους ηγέτες του συνδικάτου στους δασκάλους να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Ο Dave Jaimeson έγραψε στην Huffington Post:

Οι απεργοί δάσκαλοι συνέχισαν να γεμίζουν τις αίθουσες της πολιτειακής Γερουσίας στο Charleston την Τετάρτη παρά την αναγόρευση της ημέρας σε μια περίοδο “για να ηρεμήσουν τα πράγματα” πριν να ξανανοίξουν τα σχολεία την Πέμπτη. Πολλοί από αυτούς απαιτούσαν την επιστροφή των συνδικαλιστών και των νομοθετών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βελτιώσουν μια συμφωνία την οποία έκριναν μη ικανοποιητική.

Ο διακανονισμός που είχε προκύψει από την Justice θα έδινε στους δασκάλους και το υπόλοιπο εκπαιδευτικό προσωπικό μιαν αύξηση 5% και στους εργαζόμενους που έχουν εργοδότη την πολιτεία μια αύξηση 3%. Αν και σηματοδοτούσε μια πρόοδο σε σχέση με τις ισχνές μισθολογικές αυξήσεις που είχε προτείνει νωρίτερα η Justice, η συμφωνία δεν καθησύχασε τις μεγαλύτερες ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα της πολιτείας για την υγειονομική περίθαλψη των εργαζόμενων για την πολιτεία.

Στο Twitter, δάσκαλοι εξέφρασαν την οργή τους για τη συμφωνία, και παρέμειναν αμετακίνητοι στη συνέχιση της απεργίας.

Εμφανίζεται επίσης ότι με πολλούς τρόπους, οι εργαζόμενοι αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη διεξαγωγή της απεργίας· θέτοντας την απόφάση σχετικά με το αν απεργήσουν ή θα επιστρέψουν στη δουλειά στα δικά τους χέρια. Αυτό καθαυτό είναι κρίσιμο, καθώς επί δεκαετίες στις ΗΠΑ, οι γραφειοκράτες των συνδικάτων έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν σύντομες και συμβολικές απεργίες ως έναν τρόπο να εκτονώσουν τα πράγματα κάνοντας ταυτόχρονα συμφωνίες με τη διοίκηση που στο μεγαλύτερο βαθμό δεν κάνουν τίποτα για να βελτιώσουν τους μισθούς, τα επιδόματα και τις συνθήκες.

Όπως ανέφερε η West Virginia Gazette:

Πρόεδροι των boone union είπαν ότι οι εργαζόμενοι που ήρθαν στο Καπιτώλιο της πολιτείας την Τετάρτη είχαν κάνει κάποιου είδους ψηφοφορία στο γειτονικό Πολιτιστικό Κέντρο αποφασίζοντας τη συνέχιση της απεργίας.

Αφού μιλήσαμε με την ηγεσία του συνδικάτου το απόγευμα, στην οποία τα μέλη του συνδικάτου έδωσαν μια αναφορά, δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε επαρκές επαγγελματικό και βοηθητικό προσωπικό διαθέσιμο ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε λειτουργία το σύστημά μας αύριο”, έγραψε σε ένα mail στις 7:15 μ.μ. ο διευθυντής επικοινωνίας των σχολείων στην Kanawha, Briana Warner.

Επίσης:

Η Gazette-Mail σχολίασε ότι η απεργία θα συνεχιζόταν, “ενώ η ηγεσία του συνδικάτου στην πολιτεία μπορεί να μην την υποστήριζε πλέον πλήρως”. Σε μια συνέντευξη τύπου στις 6:00 μμ. Την Τετάρτη, ο Dale Lee, πρόεδρος της WVEA, επανέλαβε: “πιστεύουμε ότι ο πιο ενδεδειγμένος δρόμος δράσης αυτή τη στιγμή είναι να επιστρέψουμε αύριο στη δουλειά”, αλλά αναγνώρισε ότι “δεν θα επιστρέψουν όλοι”.

Η συνεχιζόμενη απεργία στη Δυτική Βιρτζίνια αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής τόσο για την ταξική πάλη όσο και για το εργατικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντί να δουν τους Δημοκρατικούς και τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές ως φίλους, τα απλά μέλη των συνδικάτων βλέπουν, αντίθετα, αυτούς τους “αντιπροσώπους” ως άτομα που θέλουν να περιορίσουν και να διαχειριστούν τον αγώνα τους. Ως απάντηση, τα απλά μέλη παίρνουν τον έλεγχο της απεργίας και λαμβάνουν τα ίδια τις αποφάσεις. Αυτοί οι οργανικοί και αυτόνομοι χώροι συζήτησης και λήψης αποφάσεων χρειάζεται να αναπτυχθούν ώστε να συμπεριλάβουν περισσότερους εργαζόμενους και να αρχίσουν να συντονίζονται μεταξύ τους, φτάνοντας επίσης και σε άλλους εργασιακούς χώρους καθώς και στην ίδια την κοινότητα.

Για όσους επιθυμούν να υποστηρίξουν την απεργία, τόσο ομάδες όσο και άτομα ενθαρρύνονται να συνταχθούν με τις απεργιακές γραμμές [picket lines] και να μαζέψουν πόρους για να δοθούν στις τριγύρω κοινότητες που επηρεάζονται από την απεργία. Εμείς εδώ στο It’s Going Down ενθαρρύνουμε τόσο τους απεργούς όσο και τους υποστηρικτές της απεργίας να γράψουν και να επικοινωνήσουν μαζί μας σχετικά με την απεργία, τι συμβαίνει επί τόπου και για τις προσπάθειες υποστήριξής της.

Για περισσότερες πληροφορίες γα την Απεργία των Δασκάλων της Δυτικής Βιρτζίνια, ακούστε τη διαδικτυακή συνέντευξη με έναν από τους απεργούς εδώ: Extend the Strike: Build Long Term Power, και ‘Teachers Rebel as Union Attempts to End Strike’.

1 Στμ. Μεταφρασμένο από εδώ: http://libcom.org/news/wildcat-roars-west-virginia-teachers-stay-out-strike-01032018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.