Απεργίες σε όλον τον κόσμο στην εταιρία Deliveroo1

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η εταιρεία Deliveroo έχει “χτυπηθεί” από μια σειρά απεργιών και καταλήψεων σε ολόκληρο τον κόσμο: από το Χονγκ Κονγκ στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Εν τω μεταξύ, στη Σαγκάη, δημιουργήθηκε το πρώτο συνδικάτο διανομέων σε online εταιρείες φαγητού.

Χονγκ Κονγκ

Το απόγευμα της Δευτέρας, 22 Ιανουαρίου, 100 περίπου οδηγοί της εταιρείας Deliveroo HK, κυρίως Ινδοί και Πακιστανοί, μαζεύτηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Jervois μπλοκάροντας την υπηρεσία διανομείς φαγητού.

Η απεργία προκλήθηκε από τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν από την εταιρεία στα ωράρια εργασίας των διανομέων, που μέχρι τότε εγγυούνταν 11 ώρες δουλειάς με τουλάχιστον 75 δολάρια HK (γύρω στα 7,8 €), συμπεριλαμβανομένου ενός διαλείμματος για φαγητό διάρκειας μιας ώρας. Τώρα, η Deliveroo αποφάσισε να μπλοκάρει την εφαρμογή διανομής κατά τις ώρες μη-αιχμής (όταν υπάρχει μικρή δραστηριότητα), ώστε να αποφεύγει να πληρώνει το ελάχιστο εγγυημένο μεροκάματο. Επιπλέον, το καινούριο σύστημα θα είχε την δυνατότητα να επιλέγει τους οδηγούς με βάση την “επίδοσή” τους (συχνότητα, ταχύτητα, σεβασμό στα στάνταρ που επιβάλει η πλατφόρμα κ.λπ), τιμωρώντας τους λιγότερο “αποδοτικούς”. Η επιβαλλόμενη από την εταιρεία αποσύνδεση από την πλατφόρμα, θα προκαλούσε στους οδηγούς μια απώλεια σχεδόν 3 με 5 εργάσιμων ωρών, σχεδόν 14 ωρών την εβδομάδα. Σε μια κλίμακα 100 δολαρίων HK/ώρα (σχεδόν 10,5 €), σε όρους μηνιαίου εισοδήματος η μείωση στον μισθό υπολογίζεται ανάμεσα στα 5.000 δολάρια HK (521 €) και 6.000 δολάρια HK (625 €).

Μεταξύ των αιτιών για τη διαμαρτυρία, υπάρχει επίσης αυτή της αποζημίωσης από την εταιρεία για τα πρόστιμα/κλήσεις κυκλοφορίας. Για να ανταποκριθούν/τηρήσουν τους όρους διανομής στους στενούς δρόμους του Χονγκ Κονγκ, οι περισσότεροι από τους οδηγούς αναγκάζονται να παρκάρουν τα μέσα μετακίνησής τους σε μη-επιτρεπόμενα σημεία παρκαρίσματος και η αστυνομία δεν διστάζει να τους “κόβει” πρόστιμα. Οι οδηγοί αποζημιώνονταν από την Deliveroo μέχρι δύο πρόστιμα/κλήσεις την ημέρα, αλλά η εταιρεία αρνείται να το κάνει τώρα. Αυτό επιπρόσθετα στο ότι το κόστος των καυσίμων και της συντήρησης εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον εργαζόμενο.

Η απεργία, που συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, τελείωσε με την ανακοίνωση της διοίκησης ότι θα αποκταστήσει την εργάσιμη μέρα των 11 ωρών.

Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και…

Στη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, διανομείς της Deliveroo από το Βέλγιο και την Ολλανδία κατέβηκαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της εταιρίας να μετατρέψει όλους τους οδηγούς, από την 1η Φεβρουαρίου, σε αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους. Στις Βρυξέλλες οι εργαζόμενοι κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας για περισσότερο από 3 μέρες καλώντας, μέσα από τα ΜΜΕ, συμπαθούντες, επισφαλείς εργαζόμενους και άνεργους να υποστηρίξουν τον αγώνα τους, που ισχυρίζονταν ότι είναι αγώνας όλων.

Ενώ η κατάληψη συνεχιζόταν, ο υπουργός Οικονομικών και Απασχόλησης, Kris Peeters, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deliveroo δήλωσαν ότι ήταν διατεθιμένοι να συναντήσουν τους διανομείς και να ακούσουν τα αιτήματά τους. Αν και η εταιρία φαινόταν να προτιμά έναν συμβαβισμό, οι διανομείς αποφάσισαν ότι θα έπρεπε η πίεση να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο. Χτες, 27 Ιανουαρίου, μια αντιπροσωπεία των απεργών από την ολλανδική Deliveroo, ενώθηκε με τους Βέλγους συναδέλφους στο κέντρο των Βρυξελλών για να δημιουργήσει μια ζωηρή διαμαρτυρία με ένα διεθνιστικό προφίλ. Στάλθηκαν μηνύματα αλληλεγγύης στους Βέλγους συντρόφους από διανομείς από το Μιλάνο, το Τορίνο και την Μπολώνια. Ακόμα και η Παγκόσμιο Συνδικαλιστική Ένωση UNI, η παγκόσμια συνομοσπονδία που φέρνει μαζί/συσπειρώνει συνδικάτα της βιομηχανίας υπηρεσιών, έστειλε ένα μήνυμα υποστήριξης στους “απεργούς εργάτες της Deliveroo στο Βέλγιο και την Ολλανδία”.

Στη Λίλλη, στη Γαλλία, η διαμαρτυρία ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου, όταν οι οδηγοί της Uber Eats αποφάσισαν να αποσυνδεθούν από την εφαρμογή της εταιρίας. Η απεργία, που ήταν αυθόρμητη, οργανώθηκε μέσω μιας ομάδας στο Facebook, ενάντια στις εργασιακές συνθήκες που περιγράφονται ως “slavery/σκλαβιά 2.0”.

 

Τέλος, η σειρά της Γερμανίας ήρθε στις 24 Ιανουαρίου: περίπου 30 διανομείς από της εταιρίες Foodora και Deliveroo διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στα κεντρικά γραφεία της Deliveroo για να απαιτήσουν, μεταξύ άλλων, την πληρωμή των επιδιορθώσεων στα μοτοποδήλατα που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια του ωραρίου.

Σε αυτή την αναφορά στους αγώνες των οδηγών έχουμε σίγουρα παραλείψει κάποιες απεργίες και αποκλεισμούς (με την ευκαιρία, στην Σανγκάι, δημιουργήθηκε το πρώτο συνδικάτο διανομέων online παραγγελιών φαγητού), αλλά είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα: το επίδικο [αυτό περί του οποίου πρόκειται] είναι η ανάγκη για έναν συντονισμό των διεθνών αγώνων των εργατών της “gig-οικονομίας”. Και τα μέσα για το στήσιμο δικτύων δεν λείπουν.

 

Μετάφραση από το πρωτότυπο άρθρο στα ιταλικά στον ιστότοπο Chicago86.

1 Στμ. Μεταφρασμένο από εδώ: http://libcom.org/news/deliveroo-global-strike-01022018

Leave a Reply

Your email address will not be published.