Δεν έχει Χο-Χο-Χο! Η Deliveroo απολύει εκατοντάδες κούριερ λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα!

των IWW1

Το Δίκτυο Κούριερ της IWW (Industrial Workers of the World) καταδικάζει τις πρόσφατες μαζικές λήξεις συμβάσεων σε πόλεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο που αφήνουν τουλάχιστον 100 ταχυδιανομείς/κούριερ χωρίς δουλειά πριν τα Χριστούγεννα.

Την προηγούμενη βδομάδα, ένα κύμα άμεσου τερματισμού συμβάσεων σάρωσε μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις από το Λέστερ και το Σέφιλντ μέχρι τη Γλασκώβη. Οι κούριερ αναφέρουν ότι οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους έχουν λάβει ταυτόσημα μέηλ που τους κατηγορούν για δραστηριότητες εξαπάτησης και τερματίζουν άμεσα τις συμφωνίες τους για διανομή με τη δημοφιλή εταιρεία διανομής.

Η έκταση αυτής της μαζικής “εξόντωσης” κούριερ αφορά τη στιγμή της δημοσίευσης έναν αριθμό αρκετά μεγαλύτερο από 100 άτομα και οι ίδιοι οι κούριερ – που αρνούνται σφόδρα την κατηγορία για αδικοπραγία – έχουν μείνει στο σκοτάδι λίγες μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα χωρίς δουλειά ή τρόπο να προσφύγουν εναντίον αυτών των ισχυρισμών. Μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσιαστεί ενδείξεις ή γεγονότα που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς της Deliveroo.

Ο Jamie Johnson, ένας κούριερ από το Σέφιλντ του οποίου σύμβαση τερματίστηκε από την Deliveroo λέει:

Σήμερα πήρα ένα μέηλ από την Deliveroo Rider Support, που απλά με άφησε σε απόλυτη δυσπιστία. Έχω ψευδώς κατηγορηθεί ότι εξαπάτησα την εταιρεία σημειώνοντας λαθεμένα ως “παραδομένες” παραγγελίες που δεν έχω ολοκληρώσει ενώ έχω πληρωθεί γι’ αυτές. Χωρίς οποιαδήποτε ζήτημα συμπεριφοράς ή προειδοποίηση σε ολόκληρη τη διάρκεια που δουλεύω σαν οδηγός ή οποιαδήποτε ευκαιρία να υπερασπιστώ τη θέση μου, ο λογαριασμός μου τερματίστηκε άμεσα αφήνοντάς με σε οικονομική δυσχέρεια στην περίοδο των γιορτών”.

Ο Άλεξ, ένας άλλος κούριερ ο λογαριασμός του οποίου επίσης τερματίστηκε σ’ αυτόν τον σαρωτικό γύρο τερματισμών, μας λέει για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει: “Όπως ακριβώς εκατοντάδες άλλοι [κούριερ] στο Λέστερ και χιλιάδες σ’ ολόκληρη τη χώρα, αισθάνομαι εξαπατημένος από έναν “εργοδότη” ο οποίος δεν μου δίνει κανέναν λόγο γι’ αυτό. Τώρα θα πρέπει να βρω έναν άλλο τρόπο να πληρώσω το ενοίκιό μου μιας και αυτή ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος για μένα. Κάτι πρέπει να γίνει”.

Η κλίμακα και η κίβδηλη βάση για τους τερματισμούς αυτούς έχουν καταδικαστεί από το Δίκτυο Κούριερ της IWW, που απαιτούν την άμεση αποκατάσταση από την Deliveroo των οδηγών που έχουν θιγεί. Το συνδικάτο επιμένει, επιπλέον, ότι αν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη για δόλια δραστηριότητα αυτή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και να παρουσιαστεί για κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να διασφαλιστεί ότι δεν θα τερματιστεί η συμφωνία οποιουδήποτε διανομέα είναι αθώος.

Ο Chris Fear, οργανωτικός υπεύθυνος του Δικτύου Κούριερ της IWW δηλώνει:

Αυτός ο μαζικός τερματισμός των συμφωνιών των κούριερ μόλις λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα είναι εντελώς άκαρδος. Εκατοντάδες άνθρωποι σ’ ολόκληρη τη χώρα έχουν χάσει τις δουλειές τους, όλοι έχοντας πάρει ακριβώς το ίδιο προετοιμασμένο μέηλ. Όλοι έχουμε ακούσει ότι η οικονομία πλατφόρμας [gig-economy] αναφέρεται ως “Ντικενσιανή”2 αλλά ο η ενσάρκωση του Scrooge από τον Will Shu της Deliveroo είναι πραγματικά πολύ χειρότερος3”.

Το συνδικάτο δηλώνει, επιπλέον, ότι αν οι συγκεκριμένοι κούριερ δεν αποκατασταθούν μαζί με μια πλήρη συγγνώμη από την εταιρεία, θα εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω δράσης για να τραβήξει την προσοχή στην απεχθή συμπεριφορά της Deliveroo στους εργαζόμενούς της.

1 Στμ. Μεταφρασμένο από την αναδημοσίευση στο Libcom: http://libcom.org/news/no-ho-ho-deliveroo-fire-hundreds-couriers-days-christmas-21122018.

2 Στμ. Ο χαρακτηρισμός “Ντικενσιανή” αναφέρεται προφανώς στον Κάρολο Ντίκενς.

3. Στμ. Στο πρωτότυπο υπάρχει ο ιδιωματισμός: “really takes the biscuit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.