EleNão/ΌχιΑυτόν: Ανακοίνωση από τις Βραζιλιάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια στον Φασισμό1

Μετεκλογικό σημείωμα από τις Βραζιλιάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο Ενάντια στον Φασισμό, σχετικά με τη νίκη του νεοφασίστα υποψήφιου της ακροδεξιάς Jair Bolsonaro. Αρχικά δημοσιευμένο στην σελίδα Brazilian Women Against Fascism UK στο Facebook.

Σημείωση: To Enough is Enough δεν οργανώνει οποιοδήποτε από αυτά τα γεγονότα, δημοσιεύουμε αυτό το κείμενο ώστε ο κόσμος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να μπορεί να βλέπει τι συμβαίνει καθώς και για λόγους τεκμηρίωσης και μόνο.

 

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία τελείωσαν με τη νίκη του νεοφασίστα υποψήφιου της ακροδεξιάς Jair Bolsonaro, με κάτι παραπάνω από το 55% των έγκυρων ψήφων. Μετά από μια απαραίτητη περίοδο για να συνέλθουμε και να στοχαστούμε, εμείς ως η ομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο των Βραζιλιάνων Γυναικών Ενάντια στον Φασισμό, θα θέλαμε να σκιαγραφήσουμε ποια πιστεύουμε ότι είναι τα επόμενα βήματα αντίστασης και μορφές κινητοποίησης που θα χρειαστεί να σχεδιαστούν πριν ξεκινήσει η περίοδος διακυβέρνησης το 2019, το βάρος της οποίας, όμως, το νιώσαμε ήδη σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους/όλες που ενώθηκαν μαζί μας στις 28 Οκτωβρίου μπροστά από την πρεσβεία. Η διαδήλωσή μας ήταν πολύ συγκινητική και μας γέμισε με δύναμη και αγάπη. Η αλληλεγγύη όσων ήταν παρόντες/παρούσες, η δουλειά που έγινε συλλογικά, τα βραζιλιάνικα γλυκά, η μουσική, τα τύμπανα, οι χοροί, οι αγκαλιές, η βροχή από χαλάζι και η κατάληψη των δρόμων…Η τεράστια ευγνωμοσύνη μας σε όσους/όσες συμμετείχαν!

Η νίκη μας είναι ότι ξέρουμε πως παλεύουμε από τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Παρά την εκλογική ήττα, η εκστρατεία ενάντια στον φασισμό απέκτησε μεγάλη ώθηση την τελευταία εβδομάδα, ιδιαίτερα ανάμεσα στις γυναίκες. Αν και ο εκλεγμένος υποψήφιος είχε την ευρεία υποστήριξη εταιρειών και των χρηματαγορών, καθώς και όλων των κυρίαρχων ΜΜΕ, ο αντίκτυπος της εκστρατείας #EleNão (#ΌχιΑυτόν) έδειξε ότι το μονοπάτι της αντίστασης είναι εφικτό, και θα γίνει πραγματικότητα.

Από τότε, έχουμε λάβει πολλά μηνύματα υποστήριξης και αλληλεγγύης από άλλα ακτιβιστικά κινήματα, συνδικάτα και ακαδημαϊκές ομάδες, που προσφέρουν υποστήριξη και αλληλεγγύη και μας προσκαλούν να συμμετάσχουμε σε δραστηριότητες και διαδηλώσεις για να αντιπαρατεθούμε και να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην προέλαση του φασισμού στη Βραζιλία και τον κόσμο.

Καταλαβαίνουμε την άνοδο της ακροδεξιάς ως ένα φαινόμενο των παγκόσμιων επιχειρήσεων, που βασίζεται στα προνόμια των λίγων και την καταπίεση των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Εξαιτίας αυτού, πιστεύουμε στη σημασία της συγκρότησης μιας παγκόσμιας αντιπολίτευσης. Το κινημά μας είναι μέρος και βοηθά στην οικοδόμηση του ευρύτερου μετώπου αντίστασης όλων όσων αντιτίθενται στον Bolsonaro. Είμαστε μια μη-παρτιζάνικη ομάδα γυναικών με διαφορετικές ιδεολογικές κλίσεις αλλά έχουμε όλες κάτι κοινό: τη δύναμη και τη θέληση να πολεμήσουμε ενάντια στην άνοδο του φασισμού στη Βραζιλία. Δεν θα είμαστε υπόλογες στην πολιτική οποιοδήποτε κόμματος, προσωπικότητας ή ηγεσίας και θα επισημαίνουμε τα όρια και τις ευθύνες όλων αυτών. Ο βασικός μας στόχος είναι να προσθέσουμε και να συνεισφέρουμε στην αντίσταση, ιδιαίτερα των γυναικών στη Βραζιλία και διεθνώς.

Λυπούμαστε που οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι που μένουν στο Λονδίνο επέλεξαν να εκλέξουν τον Bolsonaro. Θα είναι απαραίτητο να έλθουμε αντιμέτωπες μ’ αυτό, καθώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ο λόγος μίσους του να γίνει κανονικότητα. Μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, είδαμε ένα κύμα βίας και επιθέσεων σε γυναίκες, μαύρους, αυτόχθονες, την LGBTQ+ κοινότητα, δασκάλους και κόσμο γενικά που διαδήλωνε ενάντια στον εκλεγμένο υποψήφιο. Αυτό το κύμα δεν σταμάτησε ούτε έχει μειωθεί με την εκλογή του. Αντίθετα, έχει αυξηθεί. Καθηγητές και φοιτητές εκτέθηκαν και απειλήθηκαν σε διάφορα πανεπιστήμια στη Βραζιλία, κοινότητες Quilombola2 και κοινωνικά κινήματα δέχονται επιθέσεις, καθώς και ολόκληρη η LGBTQ+ κοινότητα, μεταξύ πολλών άλλων. Οι κίνδυνοι που πρεσβεύει ο Bolsonaro δεν περιορίζονται σε μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων του ζητήματος του περιβάλλοντος και των παλιών αποικιοκρατικών κοινωνικών δομών. Οι πολιτικές του προτάσεις στοχεύουν στο να κρατήσουν τις χαμηλές κοινωνικές τάξεις ακόμα χαμηλότερα, έτσι ώστε οι ανώτερες τάξεις να διατηρήσουν τα εξωφρενικά τους κέρδη και τα παράλογα προνόμιά τους, αυξάνοντας δραματικά την τεράστια κοινωνική άβυσο στην οποία βρίσκεται η Βραζιλία για τόσα χρόνια, με άμεσες επιθέσεις σε όσους αντιτίθενται και αποκηρύσσουν την κυβέρνηση.

Καταλαβαίνουμε ότι είναι καθήκον όλων των κοινωνικών κινημάτων στη Βραζιλία να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο αντίστασης ενάντια στην κυβέρνηση Bolsonaro. Για να συμβεί αυτό, η σύνδεση με τον διεθνή τύπο και τα κοινωνικά κινήματα είναι κρίσιμης σημασίας, να καταγγελθεί η κυβέρνηση και να ασκηθεί πίεση ενάντια στον δρόμο του αυταρχισμού. Αυτός είναι ο ρόλος που η συλλογικότητα Βραζιλιάνες στο Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια στον Φασισμό θα επιδώξει να παίξει. Έχουμε έναν μακρύ και κοπιαστικό δρόμο μπροστά μας και θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων όσων επιθυμούν και μπορούν να οικοδομήσουν ένα κίνημα βάσης για τη διάχυση της πληροφορίας και την υποστήριξη των συμπατριωτών μας.

Είμαστε πάντα ανοιχτές στον ερχομό καινούριων συντροφισών. Παρακαλούμε ελάτε σε επαφή μας αν θέλετε να εμπλακείτε περισσότερο και/ή έχετε κάποια ιδέα ή ταλέντο να προσφέρετε – χρειαζόμαστε ενισχύσεις! Σχεδιάζουμε να προγραμματίσουμε μια ανοιχτή συνάντηση στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου. Υπολογίζουμε στην υποστήριξη και τη βοήθεια καθεμίας/καθενός από σας και μπορείτε κι εσείς να υπολογίζετε σε μας.

Κανείς δεν θα σταματήσει τη μάχη μας για ίσα δικαιώματα για όλους/όλες. Δεν θα μας σωπάσουν. Είμαστε η αντίσταση.

No passaran. EleNão!!!

Βραζιλιάνες στο ΗΒ ενάντια στον Φασισμό, 20 Νοεμβρίου 2018.

1 Στμ. Μεταφρασμένο από εδώ: https://enoughisenough14.org/2018/11/26/elenao-statement-by-brazilian-women-against-fascism-uk.

2 Στμ. Quilombolas: οι Αφρικανικής καταγωγής κάτοικοι των quilombο, οικισμών στη βραζιλιάνικη ενδοχώρα, που δημιουργήθηκαν αρχικά κυρίως από δραπέτες σκλάβους (από την λέξη kilombo στην αγκολέζικη γλώσσα Kimbundu που σημαίνει “κατασκήνωση, καλύβα σκλάβων”).

Leave a Reply

Your email address will not be published.