Απεργία και πορείες ενάντια στον εργασιακό νόμο του Μακρόν

Τέσσερα συνδικάτα κάλεσαν σε γενική απεργία για σήμερα ενάντια στον νέο εργασιακό νόμο του Γάλλου προέδρου Μακρόν, αυτό αναφέρεται συχνά ως Μacron 2 ή Macron XXL, γιατί ο Μακρόν ήταν πίσω από την τελευταία αναθεώρηση του νόμου που έγινε γνωστός ως “Νόμος El-Khomri” και ο κανούριος είναι ακόμα χειρότερος.

Ο νόμος επιτρέπει αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις εφόσον συμφωνούν τα 2/3 των εργαζόμενων. Εισάγει μέγιστες αποδοχές (αποζημιώσεις), με βάση την ηλικία, την προϋπηρεσία και τις προοπτικές απασχόλησης, για δικαστήρια επίλυσης εργατικών διαφορών, από 1 έως 22 μισθούς. Επιτρέπει επίσης σε επεκτεινόμενες επιχειρήσεις να μην αυξάνουν τον αριθμό των αντιπροσώπων των εργαζομένων· αυτή τη στιγμή από τη στιγμή που συμπληρώνεται ένας ορισμένος αριθμός εργαζομένων το εργοδότης είναι αναγκασμένος να επιτρέπει την εκλογή αντιπροσώπων, τη δημιουργία επιτροπών του προσωπικού κ.λπ. Θα μειώσει τη νομική υποχρέωση της συμμετοχής των συνδικάτων στις διαπραγματεύσεις. Ο νόμος θα επιτρέπει επίσης στους εργαζόμενους να συμφωνούν σε δυσμενέστερες εργασιακές συνθήκες από αυτές που επιτρέπει ο “εργασιακός νόμος”, αυτή τη στιγμή συμφωνίες μπορούν να γίνουν μόνο αν βελτιώνουν τις συνθήκες. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης μπορεί να συμφωνήσει να δώσει μπόνους/επιπλέον πληρωμή για μια δύσκολη εργασία αλλά δεν μπορεί να αποσύρει an antisocial hours payment.

Η CGT, η Solidaires, η FSU2 και η UNEF, όλα τα συνδικάτα πήραν μέρος στην απεργία.

Η CGT ισχυρίζεται ότι 450 με 500 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες σ’ ολόκληρη τη χώρα, η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο αριθμός αυτός είναι στις 230 χιλιάδες με 60 ή 24 χιλιάδες στο Παρίσι. Σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν 4 συλλύψεις στο Παρίσι, τρεις στη Νάντ και πέντε στη Λυών.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση απήργησε το 3.29% των δασκάλων και ισχυρίζεται ότι έκλεισαν μόνο 7 σχολεία.

Στην περιοχή του Παρισιού: στις γραμμές της RER (το μετρό και ο προαστιακός) η κίνηση ήταν μεταξύ των 2/3 και του μισού μιας συνηθισμένης κανονικής μέρας. Οι γραμμές της TER (περιφερειακοί σιδηρόδρομοι) επηρεάστηκαν λιγότερο.

Στην Κυανή Ακτή και την Προβηγκία τα μισά τραίνα ήταν ακινητοποιημένα, στον Βορρά τα δύο/τρίτα των δρομολογίων ακυρώθηκαν εξαιτίας της απεργίας, στο Sarthe [Δυτική Γαλλία] το ένα τρίτο και στην Franche-Comté επίσης το ένα τρίτο.

Παρά τους ισχυρισμούς από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορία ότι δεν θα υπήρχαν συνέπειες, υπήρξαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις στην Νίκαια, τη Μασαλλία, στα αεροδρόμια Ορλύ και Σαρλ ντε Γκώλ του Παρισιού και πιθανόν και αλλού.

Στην Caen, όπου 3 με 6 χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στην απεργία, μεταξύ τους και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, υπήρχε έντονη συζήτηση για την αλληλεγγύη με δεδομένο ότι ο Μακρόν “θα έρθει για όλους” αργά ή γρήγορα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες μια “γιορταστική ατμόσφαιρα” στο Παρίσι διακόπηκε από επεισόδια όταν μέλη ενός “μπλοκ 300 περίπου κουκουλοφόρων άρχισαν να πετάνε αντικείμενα και η αστυνομία αντέδρασε με τη ρίψη δακρυγόνων”. Η ομάδα “αντικατασταλτικού συντονισμού” παρείχε έναν τηλεφωνικό αριθμό ώστε ο κόσμος να μπορεί να αναφέρει συλλήψεις, ενέργειες και κινήσεις της αστυνομίας κ.λπ.

Η ακόλουθη χρονική ακολουθία βασίζεται σε μια αντίστοιχη που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Paris-luttes, οπότε αν δεν αναφέρεται ρητά μια άλλη πόλη, τα γεγονότα αφορούν το Παρίσι:

 • Αρκετά λύκεια στο Παρίσι και στις γύρω περιοχές είχαν αποκλειστεί από μαθητές από το πρωί, αν και μερικά ξανάνοιξαν όταν οι απεργοί έφυγαν για να συμμετάσχουν στις πορείες. Υπήρχε μια Γενική Συνέλευση3 στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού με 50 άτομα.

 • Στις 12.30 η αστυνομία άρχισε να κάνει ελέγχους σε κάποια άτομα στην République, απ’ όπου θα ξεκινούσε η πορεία. Στη 1.00 έφτασαν 100 μαθητές σχολείου, η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική αλλά με πολλές μονάδες σε αναμονή τριγύρω. Ο σταθμός της Βαστίλλης έκλεισε λίγο αργότερα κατόπιν εντολής της αστυνομίας. Εν τω μεταξύ, στην Λυών η κεφαλή της πορείας απομονώθηκε και κυκλώθηκε από την αστυνομία. Οι διοργανωτές από τα συνδικάτα προσπάθησαν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση όσων είχαν περικυκλωθεί οι οποίοι ταυτόχρονα δέχονταν τα χτυπήματα και τα δακρυγόνα των μπάτσων, τουλάχιστον πέντε άτομα τραυματίστηκαν. Η CGT αρνήθηκε να μετακινηθέι μέχρι να αρθεί ο αστυνομικός κλοιός, τελικά μια ώρα αργότερα ο κόσμος αφήνεται ελεύθερος αλλά μόνο μετά από έναν “ενδελεχή έλεγχο” [στα γαλλικά: “contrôle complet”] που σημαίνει εξακρίβωση στοιχείων και πλήρη έλεγχο, έγιναν δύο συλλήψεις.

 • Στην 1.30 η ομάδα των μαθητών στην République είχε φτάσει τα 300 άτομα και ξεκίνησε για την Βαστίλλη. Στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Jussieu υπήρχε μια ομάδα 100 φοιτητών. Στη Βαστίλλη έπαιρναν θέση τα αυτοκίνητα της Ένωσης και σχηματιζόταν το μπλοκ WITCH4. Το μπλοκ των “Μαγισσών” πορεύτηκε πίσω από ένα πανώ με το σύνθημα “Macron au Chaudron”, δηλαδή “βάλτε τον Μακρόν στη χύτρα”.

 • Λίγο μετά οι μαθητές έφτασαν στη Βαστίλλη. “Όλοι μισούν τα διατάγματα”5 και “ah anti anti-capitalist”, την ίδια στιγμή 150 φοιτητές περικυκλώνονται στο πανεπιστήμιο Jussieu και αναγκάζονται να υπλβληθούν σε έλεγχο.

 • Στις 2μμ οι πορείες έχουν αρχίσει, το μπλοκ WITCH είναι στην κεφαλή, συνήθως αυτή τη θέση την παίρνουν οι μαθητές αλλά αυτή τη φορά δεν το προσπάθησαν. Υπάρχει μια ομάδα “Forain” με ένα φορτηγάκι με ηχεία και τουλάχιστον 100 διαδηλωτές. Λίγο αργότερα το μπλοκ από το Jussieu ενώνεται με την πορεία.

 • Στις 2.30 η κεφαλή της πορείας έχει εκατοντάδες άτομα και αυξάνεται σταθερά, είναι σχεδόν στη γέφυρα του Austerlitz, όπου είναι σταθμευμένη μια αύρα νερού.

 • Στις 3μμ, η κεφαλή έχει 5000 άτομα από τα οποία τα 1000 είναι μπλακ-μπλοκ. Φτάνουν αναφορές από την Tours, όπου διαδήλωσαν 5000 άτομα, αρκετά σχολεία έκλεισαν και το 25% των οδηγών στις δημόσιες συγκοινωνίες συμμετείχαν στην απεργία..

 • Στις 3.10 η κεφαλή της πορείας φτάνει στο SaintMarcel όπου η αστυνομία έχει μπλοκάρει τον δρόμο με τα ειδικά φράγματα για τις διαδηλώσεις. Η ουρά της πορείας είναι ακόμα στη Βαστίλλη και οι διαδηλωτές αριθμούν δεκάδες χιλιάδες.

 • Στις 3.30 υψώνεται ένα πανώ που καλεί σε πορεία αλληλεγγύης την επόμενη βδομάδα για τους συλληφθέντες για την πυρπόληση ενός οχήματος της αστυνομίας στη διάρκεια των περσινών διαδηλώσεων ενάντια στον εργασιακό νόμο. Η αστυνομία άρχισε να αυξάνει τις προκλήσεις, χτυπώντας τον κόσμο με μικρές στρογγυλές ασπίδες καθώς περνούσε. Οι διαδηλωτές διατήρησαν την πειθαρχία τους.

 • 3.40: η κεφαλή της πορείας έχει πλέον 10 χιλιάδες κόσμο, η αστυνομία επιτίθεται με δακρυγόνα και βόμβες σφαιριδίων6. Οι διαδηλωτές πετούν πέτρες. Η κεφαλή της πορείς διασπάται προσωρινά στα δύο αλλά καταφέρνει να επανενωθεί πριν μπορέσει να το εκμεταλλευτεί η αστυνομία. Η πλατεία της Βαστίλλης είναι ακόμα γεμάτη. Η ομάδα “Forain” αρχίζει πάλι να τραγουδά τη Μασαλλιώτιδα, αμέσως αρχίζουν συνθήματα “Όλοι μισούν τη Μασαλλιώτιδα”.

 • 4μμ: Επιθέσεις από τα CRS [τα γαλλικά ΜΑΤ] με χρήση δακρυγόνων, βομβών σφαιριδίων και την υποστήριξη μιας αύρας νερού που οδηγεί ένα φράγμα μέσα στην πορεία, αποχωρίζοντας μια ομάδα. Το κανόνι νερού υποχωρεί από μια μολότωφ αλλά η αστυνομία σπρώχνει τον κόσμο πίσω με βόμβες σφαιριδίων και προχωρά σε συλλήψεις με τη βοήθεια των “Ομάδως Τάξης” της CGT, ένα μπλοκ που περιλαμβάνει πολλά μέλη από την ομάδα “forain” ωθεί τους μπάτσους προς τα πίσω οπότε οι διαδηλωτές καταφέρνουν να επανενωθούν, μερικοί απελευθερώνονται από τη σύλληψη.

 • 4.30: η πορεία φτάνει στην Place d’Italie, η αστυνομία αποκλείει τις εξόδους αλλά αφήνει τον κόσμο να φεύγει ένας-ένας χωρίς έλεγχο.

 • 5.15: η τελευταία ομάδα, η CFDT, φεύγει από τη Βαστίλλη.

Εκτός από το πολυ-φωτογραφημένο μπλοκ WITCH, πολλά πανώ αναφέρονταν στη δήλωση του Μακρόν ότι δεν θα ενδώσει στους “τεμπέληδες, τους κυνικούς και τους εξτρεμιστές”7. Ένα πλακάτ γράφει λοιπόν: “Πολύ τεμπέλης για να σκεφτώ ένα σύνθημα”!

Aν και η CFDT και η FO δεν απεργούσαν επίσημα μερικά από τα μέλη του συμμετείχαν.

Οι “Ομάδες Τάξης” [Service d’Ordre] της CGT κουβαλάνε φανερά όπλα στις πορείες ως συνήθως. Παραπονιούνται ότι οι διαδηλωτές δεν τους ακολουθούν και ότι τους αφήνουν πίσω, ο κόσμος τους χλευάζει και μετά από μερικά μπρος-πίσω ένας από αυτούς λέει ότι είναι μπάτσος, ξαφνιάζοντας πολλούς από τους μιλιτάντηδες της CGT, προκύπτει ότι το τμήμα του συνδικάτου των μπάτσων Vigi αποτελεί μέρος των “Ομάδων Τάξης” και ότι είναι αυτοί που τρέχουν πρώτοι απ’ όλους να συλλάβουν κόσμο όταν η πορεία δέχεται επίθεση από τα CRS.

Ο “Βασιλιάς των Forains8 κάλεσε σε αποκλεισμούς και ισχυρίστηκε ότι 10000 φορτηγά είχαν αποκλείσει δρόμους κατά μήκος της χώρας, 500 από αυτά στο Παρίσι. Ο βασικός δακτύλιος στο Etoile είχε αποκλειστεί κατά τις 7 το πρωί και υπήρχαν αναφορές και για άλλους αποκλεισμούς και παρακώλυση της κυκλοφορίας στη διάρκεια ολόκληρης της μέρας.

Η παρουσία προσώπων του Σοσιαλιστικού Κόμματος όπως ο Bernard Hamon, του γραμματέα του ΓΚΚ, και του Μελανσόν, ηγέτη της “France Insoumise”, έδειξε το ενδιαφέρον των αριστερών πολιτικών κομμάτων να αφομοιώσουν αυτές τις διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα που ακόμα περιδινίζεται από την κατρακύλα στην πέμπτη θέση στις προεδρικές εκλογές και την πανωλεθρία στις εκλογές για το κοινοβούλιο, πέντε από τους βουλευτές του ΣΚ ήταν παρόντα στις πορείες.

 

1 Στμ. Δημοσιευμένο εδώ: http://libcom.org/news/strike-protests-against-macrons-employment-law-12092017, από τον Jef Costello.

2 FSU: Fédération syndicale unitaire (Ενοποιημένη Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), το πέμπτο μεγαλύτερο συνδικάτο στη Γαλλία και το μεγαλύτερο στον δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση.

3 Στα γαλλικά AG (Assemble Generale) μια ανοιχτή συνέλευση συνήθως για να αποφασιστεί μια απεργία ή μια δράση αποκλεισμού. Ένας αριθμός 50 ατόμων δεν είναι αρκετός για την αξιόπιστη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

4 Ένα μπλοκ σε αλληλεγγύη προς τα σύγχρονα κινήματα και ομάδες σε πορείες φεμινιστικές, του κινήματος Black Lives Matter, πορείες ενάντια στον Τραμπ κ.λπ. Φαίνεται να έχει σαν βάση το Πανεπιστήμιο 7 του Παρισιού.

5 Στα γαλλικά: “Tout le monde déteste les ordonnances”, αναφορά στο γεγονός ότι ο Macron έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί κι αυτός Προεδρικά Διατάγματα για να επιβάλλει την πολιτική του. Το σύνθημα συνήθως λέει: “Όλοι μισούν την αστυνομία”.

6 Βόμβες σφαιριδίων, βομβίδες που περιέχουν πλαστικά σφαιρίδια. Μια από αυτές παραλίγο να σκοτώσει κάποιον στις περσινές διαδηλώσεις· μπορείτε να δείτε τον μπάτσο εδώ κι εδώ να τη ρίχνει χωρίς καν να κοιτάζει,αδιάκριτα – οι μπάτσοι ισχυρίζονται αργότερα ότι προσπάθησαν να βοηθήσουν το άτομο αλλά δέχτηκαν επίθεση από τους “μπαχαλάκηδες”, στο βίντεο μπορεί να δει κανείς ότι οι μπάτσοι ρίχνουν δακρυγόνα στον κόσμο που προσπαθούσε να βοηθήσει τον τραυματία, ο οποίος τέθηκε σε τεχνητό κώμα σαν αποτέλεσμα του τραυματισμού του.

7 Στμ. Στα γαλλικά: “les fainéants, les cyniques et les extrêmes”.

8 Η λέξη Forain αναφέρεται σε περιπλανόμενες κοινότητες και άλλους που διατηρούν λούνα παρκ. Ο λεγόμενος “Βασιλιάς” των Forains είναι ο Marcel Campion ο οποίος έχει ελεγχθεί για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, ενώ έχει λάβει το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής.

Leave a Reply

Your email address will not be published.